regelen, ontzorgen of meedenken: maatwerk is standaard

 

 

u heeft een aanspreekpunt voor al uw zaken

heldere tarieven

Algemeen

Uw gegevens


Naam*

Naam bedrijf*

E-mail*

Adres/Plaats*

Telefoon

Uw vraag/opmerking*

 
 

Zoeken

Inloggen op uw account E-mail adres: Wachtwoord: Wachtwoord vergeten? inloggen Nog geen account? Klik hier
         
 
 

Duurzaamheid; "niet praten maAr doen!"

Iedereen is vol van duurzaamheid. Al jaren zijn termen als MVO en sustainabillity erg hot. Consumenten, overheid en het bedrijfsleven: allemaal hebben ze vergroenen en verduurzamen op het netvlies. Ze praten er in ieder geval over. Sommige bedrijven hebben ook een mooi beleid opgesteld en laten graag zien hoe zij - vaak stap voor stap - werken aan een meer circulaire economie.

Gepraat wordt er dus veel. De realiteit is dat veel organisaties worstelen met het handen en voeten geven aan hun groene ambities. Bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen, vinden het lastig om een relevante norm te kiezen en blijven hangen in abstractheid.

Er valt ook veel kiezen. Duurzaamheid is een containerbegrip. Afhankelijk van wie je spreekt zal, hij of zij, verduurzamen zien als extra aandacht voor thema’s als mensenrechten, kinderarbeid, gebruik van grondstoffen, carbon footprint, filantropie, et cetera.

Wie aan de slag wil met duurzaamheid, adviseer ik om enige focus aan te brengen. Twee mooie handvatten om mee te beginnen? Milieu en social accountabillity. Voor een bedrijf dat middenin de samenleving staat, is het zaak in ieder geval deze zaken te regelen. Niet alleen omdat beide thema’s in de markt prioriteit hebben, zeker ook omdat dit de onderwerpen zijn waarop bij bedrijven zelf het meeste is te doen.

Voor bedrijven die importeren uit verre, exotische bestemmingen spelen natuurlijk allerlei zaken op het gebied van social accountabillity zoals het tegengaan van kinderarbeid, voorkomen van gedwongen arbeid en het bewerkstelligen van een redelijke beloning. Belangrijk is het dan om bij leveranciers uit dit soort landen aan te dringen op het hebben van een systeem en certificering op dit gebied. Hetzelfde geldt voor milieuzaken.

Naast het neerleggen van eisen bij leveranciers is het eveneens zaak om de milieuprestaties van - en de sociale component bij - het eigen bedrijf te verbeteren. En dit een zaak van het management samen met alle medewerkers te laten zijn. Te certificeren systemen als ISO 14001, SA 8000 en ISO 18001 kunnen daarbij helpen omdat ze richting geven maar ook concrete doelstellingen eisen. Zaken verbeteren ‘op het eigen erf’ kosten meer tijd en energie dan eisen stellen aan je leveranciers. Tegelijkertijd zijn ze essentieel voor de betrokkenheid en geloofwaardigheid van je organisatie.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf!


© 2015 N&S Quality Consultants

N&S Quality Consultants B.V.

 

Hogeweg 129, 5301 LL Zaltbommel

 

t. 0418-57 58 59 f. 0418-57 58 55

 

e. office@ns-quality.nl i. www.ns-quality.nl