regelen, ontzorgen of meedenken: maatwerk is standaard

 

 

u heeft een aanspreekpunt voor al uw zaken

heldere tarieven

Algemeen

Uw gegevens


Naam*

Naam bedrijf*

E-mail*

Adres/Plaats*

Telefoon

Uw vraag/opmerking*

 
 

Zoeken

Inloggen op uw account E-mail adres: Wachtwoord: Wachtwoord vergeten? inloggen Nog geen account? Klik hier
         
 
 

Nieuws  

OHSAS 18001 wordt dit jaar nog vervangen door ISO 45001

17 november 2017

Momenteel wordt er een nieuwe norm ontwikkeld ter vervanging van het Arbo managementsysteem OHSAS 18001, te weten de ISO 45001. Groot voordeel van deze nieuwe norm is dat deze is opgezet conform de HLS structuur. HLS staat voor High Level Structure. Dat houdt in dat circa 50% van de normtekst voor de verschillende ISO normen hetzelfde is en 50% specifiek voor het onderwerp zoals kwaliteit voor 9001, milieu voor 14001 en Arbo voor 45001.

Het integreren van verschillende managementsystemen wordt makkelijker, omdat de structuur en de basiseisen voor alle ISO-normen hetzelfde worden en certificatie kan efficiënter en effectiever worden gericht op onderwerpen waarmee het basismanagementsysteem wordt aangevuld.

Waarom zou een organisatie een Arbomanagement systeem opzetten? 

Bij veel bedrijven vindt de beheersing van kwaliteit of voedselveiligheid gestructureerd plaats met behulp van een kwaliteitsmanagementsysteem. De beheersmaatregelen op gebied van Arbo zoals een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) of een MTO (Medewerkers Tevredenheid Onderzoek) gebeuren vaak nogal ad hoc. Daardoor wordt er niet het optimale rendement uit gehaald.

Een managementsysteem geeft een ‘kapstok’ om deze zaken meer gestructureerd op te pakken en geeft een betere aansluiting op de strategie van de organisatie en zorgt voor een goede inbedding in de ‘normale’ bedrijfsvoering.

Juist in de vleesverwerkende industrie vinden veel kleine (snij)incidenten plaats. Bij grotere incidenten volgt een bezoek door Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie). Als de organisatie Arbo zaken gestructureerd heeft geregeld, verloopt zo’n bezoek veel soepeler.

Publicatie

Naar verwachting vindt de publicatie van de nieuwe ISO 45001-norm plaats in maart.

Het advies aan organisaties die een arbomanagementsysteem willen invoeren, of willen overgaan van OHSAS 18001 naar ISO 45001, is om nu al te starten met de invoering op basis van de FDIS versie.
Deze FDIS-versie is al zodanig compleet dat deze goed gebruikt kan worden om het Arbo managementsysteem op te zetten. 

De adviseurs van N&S kunnen je helpen met het opzetten van een certificeerbaar arbomanagementsysteem en het interpreteren en integreren van de normeisen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met office@ns-quality.nl of bellen naar 0418 - 57 58 59.

Bronnen: 

http://www.sccm.nl/ontwikkeling-iso-45001
http://rdmg.nl/vaarwel-ohsas-18001-welkom-iso-45001/

Terug naar overzicht


© 2015 N&S Quality Consultants

N&S Quality Consultants B.V.

 

Hogeweg 129, 5301 LL Zaltbommel

 

t. 0418-57 58 59 f. 0418-57 58 55

 

e. office@ns-quality.nl i. www.ns-quality.nl