regelen, ontzorgen of meedenken: maatwerk is standaard

 

 

u heeft een aanspreekpunt voor al uw zaken

heldere tarieven

Algemeen

Uw gegevens


Naam*

Naam bedrijf*

E-mail*

Adres/Plaats*

Telefoon

Uw vraag/opmerking*

 
 

Zoeken

Inloggen op uw account E-mail adres: Wachtwoord: Wachtwoord vergeten? inloggen Nog geen account? Klik hier
         
 
 

Nieuws  

Foodwatch campagne zet druk supermarkten om ‘verboden bestrijdingsmiddelen’

12 april 2018

Bij monsters genomen uit producten die geïmporteerd zijn van buiten de EU worden regelmatig residuen aangetroffen van bestrijdingsmiddelen die niet zijn toegestaan binnen de EU. Deze middelen mogen in de EU niet meer gebruikt worden omdat ze schadelijk zijn bevonden voor de boeren of consument, bijvoorbeeld omdat ze kankerverwekkend zijn of de hormoonhuishouding verstoren. In EU verordeningen is vastgelegd dat deze stoffen niet meer mogen worden gebruikt, maar de EU kan andere landen niet dwingen deze stoffen niet te gebruiken. De EU heeft wel Maximale Residu Limieten (MRL) opgesteld voor deze verboden bestrijdingsmiddelen. Vaak staat deze MRL op de detectielimiet, maar als het niet gevonden wordt betekent dat niet dat het middel er helemaal niet op zit. Voor carcinogene stoffen is er geen veilige dosis, een heel kleine hoeveelheid onder de detectielimiet kan al schadelijk zijn. En het bestrijdingsmiddel zou dus eigenlijk helemaal niet gebruikt moeten worden.

Het is de taak van de NVWA en de andere nationale voedselveiligheid instituten om import controles te houden en partijen te testen op residuen van bestrijdingsmiddelen. Deze resultaten van de bestrijdingsmiddelen analyse die de NVWA en publiceert in inspectierapporten, hebben Foodwatch geprikkeld om een campagne te beginnen tegen ‘verboden bestrijdingsmiddelen’. Volgens Foodwatch wordt er maar beperkt gecontroleerd en toch worden er vaak residuen gevonden van stoffen die in de EU niet zijn toegestaan, tientallen keren wordt hierbij ook de MRL overschreden.

 

In de campagne worden supermarkten opgeroepen hun marktmacht aan te wenden en aan hun leveranciers aanvullende eisen stellen dat er helemaal geen gebruik meer mag worden gemaakt van bestrijdingsmiddelen die niet zijn toegestaan in de EU. Volgens Foodwatch snijdt het mes dan aan twee kanten. De Europese consument is beter bescherm tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen, de boeren staan niet meer bloot aan schadelijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast creëert dit ook een gelijke concurrentiepositie voor de Europese boeren, die nu al aan deze strengere eisen moeten voldoen.

 

Via een e-mailactie van consumenten probeerd Foodwatch de druk op supermarkten om deze extra eisen te stellen op te voeren. De actie is al opgepikt door verschillende websites, grote Nederlandse kranten zoals het AD en de Telegraaf, EenVandaag en Nu.nl.

 

  • https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/actuele-nieuwsberichten/we-moeten-af-van-verboden-pesticiden-op-importfruit/

  • https://www.nvwa.nl/onderwerpen/inspectieresultaten-bestrijdingsmiddelen-in-voedingsmiddelen/documenten

  • https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5208434/supermarkten-moeten-leveranciers-vragen-stoppen-met-pesticiden.html

Terug naar overzicht


© 2015 N&S Quality Consultants

N&S Quality Consultants B.V.

 

Hogeweg 129, 5301 LL Zaltbommel

 

t. 0418-57 58 59 f. 0418-57 58 55

 

e. office@ns-quality.nl i. www.ns-quality.nl