regelen, ontzorgen of meedenken: maatwerk is standaard

 

 

u heeft een aanspreekpunt voor al uw zaken

heldere tarieven

Algemeen

Uw gegevens


Naam*

Naam bedrijf*

E-mail*

Adres/Plaats*

Telefoon

Uw vraag/opmerking*

 
 

Zoeken

Inloggen op uw account E-mail adres: Wachtwoord: Wachtwoord vergeten? inloggen Nog geen account? Klik hier
         
 
 

Nieuws  

Op 12 maart is ISO 45001 'Gezond en veilig werken' gepubliceerd.

7 mei 2018

VCA / VCU / ISO 45001

VCA is de basisnorm voor het bevorderen van veilige werkomstandigheden. VCA is de afkorting van VGM Checklist Aannemers. VGM staat daarbij voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Het VCA certificaat is bedoeld om werknemers veiliger te laten werken en het aantal (dodelijke) ongelukken te verminderen. Het certificaat wordt steeds vaker verplicht gesteld op veel locaties en is een middel om aan te tonen dat een bedrijf aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.

De VCA checklist is meer dan alleen een checklist. Het is in feite een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief getoetst kunnen worden. Bedrijven kunnen hiermee aantonen dat ze voldoen aan bepaalde veiligheidseisen.
De VCA is ontwikkeld door opdrachtgevers en aannemers uit de (petro-)chemie. Zij hebben samen nagedacht op welke wijze veilig werken kan worden bevorderd. Het resultaat hiervan is de VCA-checklist. Het succes van deze aanpak heeft tot gevolg gehad dat de VCA-checklist inmiddels in veel meer branches en zelfs buiten Nederland wordt toegepast.

In het VCA certificaat zijn onderwerpen opgenomen die ook in de Arbo-wet zijn vastgelegd.

WAAROM VCA?

Het VCA-certificaat is een manier om jouw bedrijf objectief en gestructureerd te onderwerpen aan kritische punten op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer jouw bedrijf aan de gestelde eisen voldoet kan het een VCA-certificaat behalen. Tegenwoordig stellen veel opdrachtgevers een VCA-certificaat als voorwaarde om de werkzaamheden te verrichten. Het voordeel is dat als een opdrachtgever werkzaamheden uitbesteed aan een VCA gecertificeerd bedrijf, dit bedrijf het werk zodanig uitvoert dat de veiligheid, gezondheid en het milieu niet in gevaar komen.

Er zijn binnen de VCA drie niveau’s te behalen:

  • VCA*: Gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer.

  • VCA**: Gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement).

  • VCA Petrochemie: Gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement), alsmede op specifieke aanvullende eisen voor de petrochemie.

CERTIFICERING VCA

De certificering wordt gedaan door een onafhankelijke certificatie instelling (CI). Deze voert een audit uit en wanneer uw bedrijf aan de VCA eisen voldoet, wordt jouw bedrijf VCA gecertificeerd. De CI controleert uw bedrijf vervolgens jaarlijks of deze nog aan de certificeringeisen voldoet.

VCU

VCU is de VeiligheidsChecklist voor Uitzend- en detacheringbureaus. Het VCU-veiligheidscertificaat is bedoeld voor werkzaamheden waar verhoogde risico`s aan zijn verbonden, bijvoorbeeld in de bouw of de industrie. Uitzendbureaus zijn wettelijk niet verplicht om met een VCU-certificaat te werken, maar er zijn steeds meer opdrachtgevende bedrijven die naar een dergelijk certificaat vragen.

ISO 45001

Om het Arbo managementsysteem deel uit te laten maken van de ‘ISO-familie’ is er voor gekozen om de OHSAS 18001 om te zetten naar de ISO 45001. Op 12 maart is ISO 45001 ‘Gezond en veilig werken’ gepubliceerd en zijn de eerte certificaten uitgereikt. De opzet van ISO 45001 is volgens de high level structure (HLS), zodat deze norm ook met andere normen zoals ISO 9001 en ISO 14001 geïntegreerd kan worden.

Door het opzetten van een Arbo managementsysteem kunnen meerdere effecten bereikt worden, maar het voornaamste doel van de ISO 45001 is om werknemer zo optimaal mogelijk te beschermen door een managementsysteem waarin alle aspecten op gebied van Arbo worden meegenomen.

Daarnaast kan het een eerste stap zijn op weg naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

En als laatste horen we van klanten dat het een goede “kapstok” is om alle zaken die in het bedrijf plaatsvinden op het gebied van Arbo, duurzame inzetbaarheid, etc, een samenhang te geven. Voorbeelden hiervan zijn: Arbobeleid, RI&E. Preventie, Ergonomisch werken etc.

Wil jij ook aan de slag met ISO 45001?

N&S Quality Consultants kan je helpen om de genoemde certificaten te behalen. We kunnen dit voor je regelen, maar ook geheel ontzorgen.

Contact

Terug naar overzicht


© 2015 N&S Quality Consultants

N&S Quality Consultants B.V.

 

Hogeweg 129, 5301 LL Zaltbommel

 

t. 0418-57 58 59 f. 0418-57 58 55

 

e. office@ns-quality.nl i. www.ns-quality.nl